[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]
Formål
Fagets formål er at den studerende tilegner sig viden om forskning og centrale teoridannelser inden for fagets domæne og genstandsområder. Formålet er endvidere at den studerende efter endt undervisning kan redegøre for denne viden, bruge denne viden over for fagets problemstillinger i fagets domæne og genstandsområder, samt forme sin redegørelse for og brug af viden på en videnskabelig måde
Domæne.
Dette fag omhandler det biologiske grundlag for almen psykologiske processer såvel som for psykopatologiske tilstande. Det neurovidenskabelige domæne i dette fag omhandler samspillet mellem hjerne, krop og adfærd i normale såvel som patologiske tilstande - samt nervesytemets funktioner og sammenhængen mellem mentale og organiske systemer. Det evolutionspsykologiske domæne omhandler dels elementær genetik dels evolutionspsykologiske aspekter af den menneskelige psykes evolution og evolutionære grundlag.
Genstandsområder:
Faget omfatter teoretisk og empirisk følgende områder med deres centrale teorier, kernebegreber og empiri:
Neurovidenskabelig psykologi:
- Hjernens og nervesystemets opbygning
- Informationsbearbejdning i de forskellige sansesystemer
- Sensoriske og motoriske lidelser
- Emotioner og højere kognitive processer, samt indlærings- og hukommelsesproblemer
Evolutionspsykologi
- Elementær genetik, genetiske forskelle og diversitet
- Naturlig og seksuel selektion, kinselektion
- Evolutionært udviklet adfærd, reciprok altruisme, kamp og sex, moral og socialitet
- Menneskets udviklingshistorie, det særligt menneskelige
- Feltets teoretisek retninger fra sociobiologi til gene-culture co-evolution
Kriterier for målopnåelse
Målkriterier for bedømmelsen af undervisningen er, at den studerende kan identificere kernefænomer, kernebegreber og centrale problemstillinger knyttet til fagets domæne og genstandsområde og derved kunne løse en række opgaver. Der ud over vil den opnåede karakter være afhængig af den faktisk opnåede andel af korrekte besvarelser.
Mennesket er som alt levende en biologisk organisme med en naturhistorie. Taksonomisk er vi hjemmehørende under den gren af pattedyrene, som vi kalder primaterne , og har som følge af vor fælles historie en række træk til fælles med disse.
I faget Biologisk psykologi ser vi nærmere på menneskets biologiske fundament, på menneskets udviklingshistorie og på de artstypiske præprogrammeringer og medfødte dispositioner, som vi træder ind i verden med.
Indholdsmæssigt består faget af to lige vægtede moduler: Adfærdsgenetik og evolutionspsykologi , som begge skal bestås.
Kursuskode: PSYF11BIO
Bestået fag på 1. semester
Lene Vase og Henrik Høgh Olesen
Forelæsninger
Breedlove SM; Rosenzweig; Watson NV, 2007. Biological Psychology; An introduction to Behavioral, Cognitive and Clinical Neuroscience. 5 th edition. Sinauer Associates, Inc.
Mandag: 12 - 14 i Auditoriet, Nobelparken, bygning 1482/105
Første gang: 31. januar 2011